Mazdaklubben.com
 
 

Namn:

Lösenord:Automatisk
inloggning

Inte registrerad?
Klicka här
  / Forum / Reparation och Felsökning / B2600 -91. Skumt problem, HJÄÄÄLP!
19 svar
Bilen startar och går på tomgång och strax över men gasar man mera dör den. D.v.s. den går, men väldigt taskigt, det smäller och hostar ungefär som att den får för lite soppa. Toppar väl ungefär 70-80km/t. Felet kom plötsligt (tror jag, det var människan som var ute och åkte) I alla fall så har jag felsökt så långt jag kan utan verkstadshandbok.

(1) Bränsletrycket ligger på ca: 2,5 bar. (mätt med motorn igång).

(2) Det flödar ungefär en liter på 30 sek. (mätt med motorn igång).

(3) Bränslefiltret har jag bytt utan att det blev någon skillnad.

(4) Ingen skillnad om jag kopplar bort LMM.

(5) TPS:en ligger på 0,5V tomgång och går upp till ca: 5V om jag rör
gasreglaget mot fullt utan några konstigheter.

(6) Jag har även tagit isär alla anslutningar jag hittar och kollat så att det
inte är ärjat.

(7) Har ingen startgas hemma så jag har inte kunnat spreja för att se om
det är tjuvluft men den går så fint på tomgång att jag tror inte att det
är problemet men jag måste kolla det naturligtvis.

(8) Trodde ett tag att katten hadde sagt upp sig och packat igen
avgassystemet så jag skruvade isär det framför katten, ingen skillnad.

(9) Om jag gasar försiktigt så går det att få ganska höga varv så det är
inte beroende av varvtalet utan endast gaspådraget som jag ser det.

(10) Har lånat en manual till en Probe /MX 6 / 626 men det är inte samma
komponenter så den är jag inte mycket hjälpt av, jag har däremot
hittat manual som jag skickat efter från USA men det tar antagligen
ett tag innan den kommer och jag behöver bilen nu.

Finns det någon vänlig själ som kan komma med några mer ideér på vad det kan vara för fel? Jag har aldrig varit så torsk på ett motorproblem förut.
Trucklajban
2007-07-26 23:25

Vill bara uppdatera er, ifall att någon annan råkar ut för samma problem.

Efter att jag fått hem manualen från USA kunde jag konstatera att bränsletrycket var för lågt och bytte pump + filter = 2800kr. MEN det blev absolut ingen skillnad! Samma tryck, samma problem! Jag litar inte fullt på den manualen längre. Fick i alla fall tag i en kille som hade en likadan bil som också hade problem. Vi testade att byta styrenhet med varandra, och vipps! Då fick jag hans problem och han fick mitt! Alltså: Det måste/borde vara fel på styrenheten. Hittade en firma på nätet som påstår sig vara proffs på sådana styrdon så nu är väl nästa steg att skicka iväg det på reparation. Här är adressen till deras hemsida: http://dde.se. Jag återkommer med resultatet.
Trucklajban
2007-08-12 16:20

Uppdaterar mitt "case".

Jag skickade styrboxen till Ö-vik för reparation, killen jag pratade med sade att det var ett vanligt fel på de här bilarna men ingen konst att laga. "3125kr plus frakt så fixar jag det". Sagt och gjort, det tog väl nästan en vecka så kom den tillbaka med bussgods, det får man väl säga är helt OK. Problemet var att det inte funkade ändå! Bilen startade, om än knappt, men den gick som ett kvinnligt könsorgan. I frustrationen tänkte jag att: Jag tar en sväng och ser hur den går när den blir varm. Det var ett misstag av två orsaker: För det första, den gick så dåligt att jag inte tog mig av gårdsplanen. För det andra så backade jag över dotterns trehjuling...
Jag gick direkt in och ringde. "Det är inga problem" sade dom, "skicka tillbaka den". Problem och problem tänkte jag, nu har jag varit utan bil halva jäävla sommaren! Ja ja, jag ska inte klaga på dom ännu, vem som helst kan göra ett misstag. Hoppas bara att dom är MINST lika snabba den här gången och att den funkar sedan. Dom lämnar hur som helst ett års garanti på jobbet.

För den elektronikintresserade kan jag berätta lite mer. Jag passade nämligen på att pumpa killen lite på exakt VAD det är som går sönder. Han sade att kondensatorerna börjar att läka elektrolyt som i sin tur fräter sönder kopparbanorna på kretskortet. Så det dom gör är att byta kondensatorer (stora grejjor, inga problem för en händig att byta själv egentligen) och att dom lagar banorna. Sen ska det tydligen funka. Programvara och CPU brukar det aldrig vara några problem med. Med andra ord: Jag vet ju vad jag skulle göra om det hände mig igen när garantin gått ut....

Jag återkommer med information i detta "case".
Trucklajban
2007-08-23 21:23

Jaaahapp!
Idag fick jag tillbaka styrboxen igen, nu var den om möjligt ännu sämre!!!
Fick gnugga ett tag innan den över huvud taget tände och sedan gick den knappt på tomgång, stod bara och ruskade på sig så plomberna skallrade i käften. Nu har bilen stått i ca: 2 månader på grund av det här och kostat över 6 tusen utan förbättring. Förbannade japanska jävla missfoster till bil! Ringde i alla fall till firman som "reparerat" boxen och sa som det var, han skulle försöka få tag i en box åt mig så att jag klarar älgjakten i alla fall... Verkar sluta med att jag får köpa en annan bil eller skruva dit en förgasare.
Trucklajban
2007-08-29 14:49

Men Fyyy faaaaan!
Nu har det gått ytterligare några veckor och detta har hänt:
Firman som hållit på med boxen jagade rätt på en begagnad box från en -96:a. Den hade ett annat nummer men han tyckte att vi skulle chansa, han stod för inköpet och menade att han kunde ha användning för den ändå. Det var ju schysst av honom får jag säga. I alla fall så startade bilen knappt och lade av efter att ha stått på tomgång någon minut. Jag vet inte om det berodde på att den också var väck eller om den helt enkelt inte borde funka på en äldre bil, det visste inte killen på DDE heller. Nu har vi avslutat det här och jag fick tillbaka större delen av pengarna jag lagt ut. Han ville ha 500kr för felsökningen och det var väl ganska OK, fast det han egentligen åstadkommit är att styrboxen numera är helt oanvändbar. Förut gick det att köra fast den toppade 70 blås, numera kommer jag inte av gårdsplanen. Men jag fick ändå intrycket att det är en seriös firma som verkligen vill hjälp kunden. Får se om det blir någon fler Mazda.... Tydligen är det vanligt att styrboxarna pajjar. Händer aldrig på en europeisk bil skulle jag vilja påstå.
Trucklajban
2007-09-19 08:16

Ford Escort har väldiga bekymmer med boxar som packar ihop samt att proppskåpoen brinner upp! Så visst finns det elektronik boxar från europa som brinner upp med. Men B serien skall väl vara väldigt lik Ford Ranger i viss modeller har jag för mig!! Kan hända att deras styrboxar går använda iså fall!

Vad gäller boxen, syan så det inte är kall lödningar ngåonstans, dvs löd om ALLA punkter! Vanligt fenomen på styrboxar!!
Galne
Karlskrona
323S 1,8i -97Moderator
Medlemsansvarig


2007-09-19 10:07

Hej ock tack för tipset Galne.
Ok, ingen Ford på våran gård brukar jag säga...
I alla fall så fick jag tag i en till box som också var paj för en hundring. Jag tänkte att jag kunde öppna bägge och titta vad killen på DDE gjort för att göra detsamma på den "nya" boxen. Det var bara det att den OCKSÅ varit på lagning hos DDE!!! Det kunde man se på garantitejpen som dom klistrar på efter att dom opererat i dom. Man kan också se att de bytt några kondensatorer och gjort en del byglingar. Nu har jag köpt en gammal Volvo och ställt undan Mazdan. Får väl leka lite med boxarna och se om jag får till nåt. I värsta fall skruva dit en förgasare (trist) eller kanske försöka montera ett insprut från Volvo, eller helt enkelt byta till volvomotor. Meeen förmodligen säljer jag väl skiten som den står och köper sprit för pengarna, den är ju roligare att vara deprimerad då....
Trucklajban
2007-09-24 23:30

hej på dig du!!!
jag har exakt samma porblem som du med min mazda. Har du fått den och fungera så skulle jag va väldigt tacksam om du kunde berätta vad det var för fel. jag är lite inne på om det kan va tempgivaren eller är jag helt ute och cyklar då. ha de mvh jocke
jocke81
2007-11-03 14:26

Tjena Jocke!
Jag kan ju inte svara för ditt fall men i mitt fall ÄR det styrboxen som är paj. Om du har en gammal B2600 och den beter sig ungefär som jag beskrivit att min gjort så är det antagligen styrboxen. Detta är tydligen väldigt vanligt på dessa bilar. Om du känner någon som har en likadan bil, testa då att låna hans styrbox fram och tillbaka. MEN OBSERVERA att detta kan/bör bara göras på äldre bilar. Fråga en mekaniker innan du byter box om man kan göra detta utan problem! Jag håller tummarna för att det INTE är det som är problemet. Om ingen kommer och köper min bil som den står kommer jag att testa att sätta dit ett eftermarknadssprut (megasquirt) det verkar vara mumma! Med ett sånt kan man tydligen ha två olika mappningar som man kan skifta mellan. T.ex. en för bensin och en för E85....
Lycka till!

Trucklajban
2007-12-01 20:50

Hej igen.
Glömde säga att jag lött om alla punkter enligt Galnes förslag. Tyvärr utan positivt resultat.
Trucklajban
2007-12-01 21:09

Fortsätter på min tråd....
När jag satt om sökte information om Megasquirt på internet kom jag på att jag kanske skulle testa att titta på Ebay om det finns styrboxar till Mazda där.
HA! Enkelt! Peice of cake!
Det finns åtminstånde tre firmor i USA som håller på med styboxar till Mazda.
Med priser från ca: 97$ till 245$. Varav den senare har ett utbytessystem och garantin gäller bara man skickat in sin gamla box.
Eftersom jag inte har gjort buisseness över atlanten förut så valde jag det första alternativet, tänkte att då förlorar jag inte så mycket om jag blir blåst.
Så nu har jag betalat reparation av två boxar i förskott och ska skicka iväg dessa i morgon. Tänkte att jag kan sälja en om de kan fixa båda.
Måste säga att jag (Hittils) fått ett mycket seriösare intryck av firmorna i USA än, den enda?, i Sverige. Men än är dom inte lagade förstås....
Två års garanti lämnar de på reparationen förresten.

En liten ekonomisk jämförelse:
Svensk firma = 3125 + frakt för en box.
Firma i USA = 98$/st + frakt == 230$ == 1500kr + frakten till USA, har inte kollat priset än men säg att det är 500kr, vad vet jag. Då kostar det totalt ca: 2000kr att laga TVÅ boxar med TVÅ års garanti! Och då skickar jag dom runt halva jorden!

Men jag får se, det kan ju hända att de inte kan fixa boxarna.
Det kan ju hända att de fastnar i tullen.
Det kan ju vara roligare att lägga pengarna på sprit.
Men jag chansar, och följer upp det här i detta forum.

Trucklajban
Trucklajban
2008-02-06 20:45

Hej. Sorgligt att läsa om Dina problem, men här har Du en olyksbroder,
jag har en Mazda 2200 b pick up 92 med exakt samma problem, den har krånglat sen i somras, nu står den sen 3 mån. på en verkstad, där de
konstaterat att det förmodlingen är styrdatorn, jag har inte mage att skrota den då den är helt rostfri !
Eftersom det inte finns styrboxar att köpa är jag intresserad av hur det
går för Dej med Amerika, det är noga att alla nummer o siffror stämmer,
så går de att laga är ju problemet löst. 070-5640401.
Yngve
2008-04-07 00:37

Hej. Har mejlat till Japan, om box, men har inte så stora förhoppningar,
Men vad är Megasquirt ?? Jag är som ett stort frågetecken, har alldrig
hört ordet. Är det en lösning ? Y.
Yngve
2008-04-14 09:52

Hej Yngve.
Megasquirt är ett eftermaknadssprut som man kan bygga själv och anpassa till "vilken bil som helst". Om man inte är en jävel med lödkolven så brukar det finnas nybyggda att köpa på www.Blocket.se. Det verkar som att en del bygger bara för att sälja och på så sätt tjäna en slant. Bra att sådana finns!

Men jag skickade ett SMS åt dig med länk till en kille i USA som lagar dessa boxar på beställning, fick du inte det? Tyvärr så misslyckades även han med mina boxar..... Kan ju bero på att jag skickade till den andra killen först, vad vet jag? Men faktum är att det enda han åstadkom var att bilen inte går att köra över huvud taget numera.

I vilket fall som helst har jag nu, efter sju sorger och tolv bedrövelser köpt en renoverad box från USA av en annan kille som har ett utbytessystem. Om du vill komma i kontakt med honom kan du gå in på www.E-bay.com och söka efter "ECU Mazda". Leta efter en annons av en kille som kallar sig "data-74".
Trucklajban
2008-04-17 22:24

Hej Trucklaiban! Beställde, och har en box på väg från USA (data-74).
Väntar med spänning om den kommer att fungera, i så fall på med kampern,
sen drar jag till Kalles gottisbutik i Burg. Y.
PS. detta måste ju i såfall firas.
Yngve
2008-04-23 23:47

Ha Ha!
Tanka ett par pavor åt mig också!
Trucklajban
2008-04-24 21:51

HUUUURAAAA!
Idag kom min styrbox från USA!
Bilen startade och gick som en dröm! Jag blev så glad att jag lade i lågtrean och dammade iväg i djupsnön tills jag körde fast! Där får den stå ett par veckor tills den tinar fram!

Fan, jag kommer ALDRIG att vända mig till den där svenska firman igen, OM jag skulle behöva en styrbox fixad igen! Jag menar, han ville ha 500kr för felsökningen trots att han inte fick till den, bara gjorde den sämre.

Firman i USA som inte lyckades laga boxarna skickade tillbaka var enda krona! "Full money back guarantee" (Eller hur det stavas). Den killen kallar sig för "mandigital" på E-bay. Jag kan, trots att han inte fick till boxarna, rekommendera honom på grund av att han ÄR billigast och också gav tillbaka alla pengar och stod för returfrakten när han inte fick till dem!

MEN!
Till alla er som har en B2600 med rutten styrbox!
Vänd er till den här firman:
Auto Computer Exchange
5414 Stirling Road
Davie FL 33314
(954) 983-4948 eller (888) 664-8787 Fax (954) 963-9488
www.autocomputerexchange.com

Han kallar sig för "Data-74" på E-bay.
KANONSNABB leverans! Han har ett utbytessystem, vilket innebär att han kan leverera direkt. Dessutom hade han PROVKÖRT boxen innan han skickade den. Man får också ett års garanti på boxen, under förutsättning att man returnerar sin gamla. Säger man till skriver han också ett lågt värde på paketet. Detta för att få så låg tullkostnad som möjligt.

Trucklajban
2008-04-27 21:56

Trucklaiban! SOMMAREN ÄR RÄDDAD! fick min box idag, åkte direkt till
verkstan och bad om mina nycklar till Mazdan, monterade boxen,STARTADE
BILEN ÅKTE TILL VERKSTADSPORTEN OCH SA NU ÅKER JAG HEM!
Verkarn blev som en starholk i nyllet, " va har du gjort" "bara bytt styrbox"
Men låt bilen stå kvar minst en dag till, för det kan ju vara fler fel så vi får kolla tändning bl.a. Nix sa jag, vill provköra några mil, och se hur den fungerar kommer i manjana och kollar tändning samt gör upp.
Tack vare duktiga o allerta killar som trucklaiban på forumet fick den här
sagan (MARDRÖMMEN) ett lyckligt slut. Tyskland nästa.
Men till Mazda, om deras reservdelspriser vill jag säga. FY-FN. Y.
Yngve
2008-04-29 18:34

oj grattis detta vart ju kul äntligen något som fungerar hehe

mazdalover
landskrona
Mazda MX-3 v6 -92
Mazda 626 TWR kombi 2,0i 16v -89
Mazda MX-3 v6 -92 busbilen
Mazda 626 TWR kombi 2,0i 16v -89 protjektet

R.I.P
Mazda 626 5d 2,0i 16v -90 på backad och skrotat
Mazda 626 5d 2,0i 16v -92 skrotad
Mazda 626 cupe 2,0i 16v -88 skrotad
2008-04-29 19:25

Tjena Yngve.
Kul att det ordnade sig för dig också!
Men det är ju skit att inte mazdaverkstäderna verkar ha en aaaning om att styrboxarna pajjar på dessa bilar förr eller senare. Ja menar, nu när man stött på problemet och kollat runt lite så inser man ju en sak. Köper man en B2600 (gäller kanske andra modeller också, vad vet jag) som ingen har gjort något åt styrboxen på, då kommer den att ta semester. Frågan är inte OM utan NÄR.

Men som sagt Yngve, kul att du fick till det och lycka till!

Och med detta så kan jag väl sätta punkt för min uppsats i ämnet och gå i mål!Trucklajban, Sundsvall, Swedan.
Trucklajban
2008-05-07 19:54


1